آموزش نحوه کار با ابزار

انواع میکرومتر

میکرومتر دیجیتال

میکرومتر چیست

میکرومتر، یا ریزسنج، ابزاری برای اندازه‌گیری طول با دقت زیاد است، میکرومتر برای اندازه‌گیری قطعاتی که بایستی دقیق تراشیده شوند به‌کار گرفته می‌شود.بخش های تشکیل دهنده میکرومتر شامل: فک ثابت، فک متحرک، استوانهٔ مدرج یا همان خط‌کش میکرومتر، پوستهٔ مدرج یا ورنیهٔ میکرومتر، وکمانی که برای گرفتن میکرومتر از آن استفاده می‌شود.

روش کار با میکرومتر

همانگونه که گفته شد، مقیاس اندازه‌گیری در میکرومتر می‌تواند اینچ یا میلی‌متر باشد. اندازهٔ طول خط‌کش میکرومتر به‌صورت ۲۵ میلی‌متر، ۲۵ میلی‌متر است. این به آن معنی است که این نوع میکرومتر از مقدار صفر تا ۲۵ میلی‌متر را اندازه می‌گیرد. نوع دیگر از ۲۵ تا ۵۰ میلی‌متر را اندازه می‌گیرد. به‌همین‌ترتیب، سایر اندازه‌ها با میکرومتر مناسب آن محدوده اندازه‌گیری می‌شوند.

طریقه خواندن میکرومتر

اگر شما به خط کش میکرومتر دقت کنید خط کش میکرومتر دارای یک خط افقی سرتاسری است یکسری تقسیم بندی بالای خط افقی است و یکسری تقسیم بندی زیر خط افقی است تقسیم بندیهایی که بالای خط افقی هست فاصله آنها یک میلیمتر است و تقسیم بندیهای زیر خط افقی نیم میلیمتر از تقسیمات بالای خط است یعنی در واقع هر خط بالایی ما با خط پایینی نیم میلیمتر فاصله دارد

یک استوانه مدرج داریم که روی خط کش اصلی حرکت می کند وقتی که ما این استوانه مدرج را بچرخانیم استوانه بسمت جلو یا عقب حرکت میکند

حالا فرض کنیم قطعه ای را با میکرومتر اندازه گیری کردیم و میخواهیم که این اندازه را بخوانیم برای خواندن میکرمتر به این صورت عمل میکنیم که به آخرین خطی از خط کش که از زیر ورنیه مشخص است دقت میکنیم

اما برای بدست آوردن مقدار اعشار یا خورده آن خطی از ورنیه را که درست مقابل خط افقی خط کش است را پیدا می کنیم

نکته :زمانی که ما اندازه اصلی را میخوانیم باید دقت کنیم که اگر خط نیم میلیمتر که زیر خط افقی خط کش است اگر از زیر ورنیه قابل تشخیص باشد این مقدار هم باید به مقدار اعشار اضافه شود یعنی پنجاه صدم از اندازه اعشار را ما از خطهای زیر خط کش می خوانیم

پس ما برای خواندن میکرومتر باید به ۲ نکته باید توجه کنیم

  •  اندازه اصلی که از روی خط کش باید خوانده شود
  •   مقدار اعشار که باید از روی ورنیه خوانده شود

اگر خط اصلی ما خط بالای خط کش باشد فقط همان بعلاوه مقدار اعشار ورنیه خوانده می شود

اما اگر نیم میلیمتر هم از زیر خط خط کش مشخص باشد باید مقدار پنجاه صدم به اندازه ای که ورنیه نشان میدهد اضافه شود

چونکه میکرومتر جزو ابزارهای دقیق است هنگام اندازه گیر و کار با آن باید به چند نکته توجه شود

نکته اول: زمان خواندن میکرومتر باید آنرا درست مقابل چشمانمان قرار دهیم اگر ما زاویه دار به میکرومتر نگاه کنیم احتمال دارد که اندازه خوانده شده اشتباه باشد

نکته دوم : هنگامی که ما قطعه ای را بین دو فک میکرومتر قرار می دهیم و اندازه میگیریم بوسیله دست استوانه مدرج را می چرخانیم تا با قطعه کار تماس پیدا کند ٬ زمانی که با قطعه کار تماس پیدا کرد توسط جغجغه بقیه عمل چرخش را ادامه می دهیم. زمانیکه فک متحرک کاملا با قطعه کار مماس شد این جغجغه خلاص می شود و از فشار آوردن زیاد فک متحرک به قطعه کار جلوگیری میشود

چون این وسیله اندازه گیری خیلی دقیق است بنابراین اگر ما کمی فشار بیش از حد به آن وارد کنیم چند صدم میلیمتر انداره ممکن است جابجا شود بنابراین در مراحل آخر چرخش ما فقط از جغجغه استفاده میکنیم.

نکات مهم هنگام خرید میکرومتر

     1. نوع نمایش

نخستین نکته ای که هنگام خرید میکرومتر باید به آن توجه کنید، نوع نمایش اعداد اندازه گیری است که برای این منظور ریزسنج ها بطور کلی به سه دسته: ساعتی، دیجیتالی و همچنین ساده یا همان ورنیه تقسیم می شوند که بسته به بودجه مورد نظرتان می توانید یک مدل از آنان را تهیه نمایید.

    2. نوع اندازه گیری

نکته بعدی که در انتخاب و خرید میکرومترها بسیار حائز اهمیت است، نوع اندازه گیری آنان می باشد. به همین خاطر توصیه می کنیم در ابتدا هدف خود از خرید یک میکرومتر را مشخص کنید؛ یعنی بدانید که قصدتان از داشتن یک ریزسنج اندازه گیری ابعاد خارجی، داخلی و یا حتی عمق یک تراشه یا یک شیء بسیار ظریف می باشد.

    3. میزان دقت اندازه گیری

اصولا میکرومترها با دقت اندازه گیری میان ۰.۰۱ تا ۰.۰۰۱ میلی متر طراحی و تولید می شوند و این شما هستید که باید با توجه به اهمیت دقت و اندازه گیری ابعاد دقیق یک محصول، انتخاب کنید که ابزار اندازه گیری تان از چه میزان دقتی برخوردار باشد.

دامنه اندازه گیری: مورد بعدی به هنگام خرید یک میکرومتر توجه به دامنه اندازه گیری آن است. اصولا ریزسنج ها در بازه های ۲۵ میلی متری طراحی می شوند و پرفروش ترین آن ها نیز در دامنه اندازه گیری ۰ تا ۲۵ میلی متری، ۲۵ تا ۵۰ میلی متری، ۵۰ تا ۷۵ میلی متری و همچنین ۷۵ تا ۱۰۰ میلی متری می باشد که انتخاب این مورد نیز بسته به موضوع کاری شما خواهد داشت.

    4. وجود قفل ضامن

اگر میکرومتر شما از یک قفل نگه دارنده یا همان ضامنی برخوردار باشد و سبب شود تا این ابزار اندازه گیری بر روی میزان اندازه گرفته شده قفل شود، قطعا به شما در رسیدگی به سایر امور کاری تان کمک شایانی خواهد کرد.

    5. قیمت میکرومتر

میکرومترها نیز همچون دیگر ابزارآلات غیر برقی از قیمت های مختلفی برخوردار هستند. منتهای مراتب ما به شما توصیه می کنیم به جای توجه به قیمت میکرومتر حتما به تناسب آن با شرایط کاری خود اهمیت دهید و به نکات گفته شده در این مطلب نیز به هنگام خرید ریزسنج ها دقت داشته باشید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *